Ik teken!

Kabinet: Stop fossiele subsidies!

Fossiele subsidies kosten miljarden, verergeren de klimaatcrisis en staan in de weg van een gezonde toekomst. Het kabinet geeft miljarden uit aan vrijstellingen en andere belastingvoordelen voor winning en gebruik van fossiele brandstoffen.

Als we nu stoppen met fossiele subsidies komen er miljarden vrij voor een eerlijke transitie. Het kabinet praat er al 20 jaar over, maar telkens wordt het onderwerp van tafel geveegd. Tijd om de daad bij het woord te voegen. Stop fossiele subsidies.

Teken ook en vraag het kabinet om te stoppen met fossiele subsidies 👇


Geacht Kabinet,

Het halen van de klimaatdoelen is een race tegen de klok. De gevolgen van de klimaatcrisis zijn nu al overal zichtbaar, van levensbedreigende droogtes in Afrika tot overstromingen in Limburg.

U voert klimaatbeleid maar geeft tegelijkertijd nog steeds miljarden uit aan vrijstellingen en andere belastingvoordelen voor de winning en het gebruik van fossiele brandstoffen. Miljarden vloeien vanuit de samenleving weg naar vervuilende bedrijven. Terwijl de samenleving versnelt blijft u, geacht Kabinet, met één voet krachtig op de rem trappen.

Het laatste IPCC-rapport onderstreept wat we al wisten: we moeten NU onze uitstoot verminderen om verdere klimaatontwrichting te beperken. Het stoppen met fossiele subsidies, volgens de definitie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), levert een belangrijke bijdrage aan het halen van de gestelde klimaatdoelen. In Nederland kan dit, met groene herinvesteringen, de uitstoot met wel 7,5% omlaag brengen.

U praat al twintig jaar over het afschaffen van de fossiele subsidies, maar telkens wordt het onderwerp weer van tafel geveegd. Verder uitstel is nu echt niet meer uit te leggen. Het is oneerlijk en strijdig met het principe 'de vervuiler betaalt'.

Het volledig afschaffen van fossiele subsidies is laaghangend fruit; het maakt miljarden beschikbaar voor een rechtvaardige transitie, waarbij we de lusten en de lasten eerlijk kunnen verdelen. Het geeft ook duidelijkheid aan bedrijven. Het houdt Nederland gezond, innovatief en creatief.

Tijd om de daad bij het woord te voegen. Stop fossiele subsidies.

Teken ook en vraag het kabinet om te stoppen met fossiele subsidies 👇

Hoi !

We hebben je contactgegevens uit de vorige sessie bewaard. Klik op de button om door te gaan.

Niet ? Uitloggen

Geef je Fossielvrij NL toestemming voor e-mailupdates? Dan houden we je op de hoogte.

Deze website en mailinglijst worden gehost door 350.org namens partner Fossielvrij NL. Door hier te klikken ga je akkoord met met onze algemene- en privacyvoorwaarden. Je kunt je op elk moment afmelden.