DÜNYA LİDERLERİNE SESLEN:
Devlet Başkanlarına,
İddialı ulusal iklim hedefleri talep eden mektubu birlikte imzalıyoruz. Bu hedefler, küresel ısınmanın en kötü etkilerini durdurmalı ve krize adil ve eşit çözümler sunmalı. Sizden, ülkelerin planlarının aşağıdakileri sağlaması için elinizden gelen her şeyi yapmanızı istiyoruz:
Sen de katıl:
Ülkelerin yeni iklim planları için 1,5C'yi sağlayacak veya bozacak 10 soru
Ulusal Katkı Beyanları’nın(NDC'ler)güncellenecek halleri, küresel liderlerin 2015 Paris Anlaşması'nı hayatta tutup tutamayacağını ve on yıl önce verdikleri kritik sözü yerine getirip getiremeyeceğini belirleyecek: Sağlıklı ve istikrarlı bir geleceği sağlamak için hayati önem taşıyan küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlamak.
2023 yılında Dubai'de tüm ülkelerin üzerinde anlaştığı COP28 kararı son derece netti: "Sıcaklık artışını 1,5°C ile sınırlama çabalarını sürdürmek." , Böylece devlet liderleri sıcaklık artışının 1,5°C seviyesinde tutulmasının "iklim değişikliğinin etkilerinin çok daha düşük olacağını" kesin bir şekilde kabul ettiler.
Uygulama yol haritaları olarak hizmet eden bu ulusal iklim planları, sadece 2035 için iddialı hedefler belirlemekle kalmamalı, aynı zamanda 2030 hedeflerini ve uzun vadeli stratejileri yeniden gözden geçirip güçlendirmelidir. Bunu yapmak, ülkelerin ekonomilerini fosil yakıtlardan nasıl kararlı bir şekilde uzaklaştırabileceklerini, ormansızlaşmayı ve ekosistemlerin bozulmasını nasıl durdurup tersine çevirebileceklerini, gıda sistemlerini nasıl dönüştürebileceklerini ve iklim bilimiyle uyumlu olarak bu kritik on yılda dirençliliği nasıl inşa edebileceklerini gösterecektir.
Küresel 1,5°C hedefiyle uyumlu ulusal iklim planları, dirençli ekonomileri inşa etmek için planlardır. Bunlaryeni istihdam olanaklarının yaratılması, küresel yatırımları fosil yakıtlardan çekme, enerji güvenliğini sağlama ve inovasyonu teşvik etmeyi karşılamasının yanı sıraadil bir geçiş için hesap verebilirlik inşa etme ve iklim liderliğini göstermeli
Mevcut durumda, hem ülkelerin tekil olarak verdikleri taahütler hem de küresel çabalar gerekenin çok gerisinde kalıyor. Bu, dünya liderleri üzerinde, Paris Anlaşması'nın Şubat 2025 son tarihine kadar iddialı bir ulusal planlar seti sunmaları için ek baskı oluşturuyor.
Her ülkenin 2035'e giden farklı yolları olacağını biliyoruz ve özellikle gelişmekte olan ülkeler bu hedeflere ulaşmak için finansal, teknik ve kapasite desteğine ihtiyaç duyuyor. Ancak 1,5°C ile uyumlu, yüksek iddialı bir Ulusal Katkı Beyanı’nın (NDC'nin) temel unsurları açıktır ve tüm planların aşağıdaki 10 testten geçmesi hayati önem taşımaktadır:
Hükümetler, fosil yakıt tüketimini ve üretimini, 1,5°C emisyon yoluyla uyumlu ve yeni kömür, petrol ve gaz faaliyetlerini açmama asgari ölçütüyle, adil ve eşitlikçi bir şekilde azaltacak politikalar uygulamalıdır. Ülkeler, fosil yakıt teşviklerini aşamalı olarak kaldırmak için net zaman çizelgeleri ve iddialı hedefler belirlemeli, bu teşvikleri toplumsal refaha ve temiz, eşitlikçi bir enerji geçişine yönlendirmelidir.
Küresel 1,5°C hedefiyle uyumlu, adil ve eşitlikçi bir Ulusal Katkı Beyanı (NDC)—aynı zamanda 2050'ye kadar net sıfır küresel emisyonları mümkün kılan—kolektif eylem için asgari standarttır. Bu, iklim değişikliğinin en büyük etkilerini sınırlamamızı ve herkes için güvenli, yaşanabilir bir gelecek sağlamamızı temin eder.
COP28 kararı (paragraf 39), çok düzeyli uygulama planları ile birlikte bu planların, uygulamada hesap verebilirliği teşvik etmek ve uygulamayı hızlandırmak için hayati önem taşıdığını açıkça ortaya koymaktadır. Etkili bir Ulusal Katkı Beyanı (NDC) sadece enerji sektörüne odaklanmakla kalmamalı, aynı zamanda ulaşım, binalar, sanayi, tarım, ormancılık, arazi kullanımı, şehirler ve bölgeleri de kapsamalıdır.
Ulusal Katkı Beyanları (NDC'ler), net uyum ve kayıp ve hasar hedeflerini içermelidir. İklim değişikliğinin etkileri artıkça, ülkeler tehlikeli iklim etkilerine karşı dirençliliklerini inşa etmeye devam etmelidir.
COP28 kararı (paragraf 28) bu konuda ayrıntılı bilgi sağlamaktadır.
Plan, mutlak emisyon azaltımlarını, arazi kullanımını, arazi kullanım değişikliklerini, ormancılığı (LULUCF) ve karbondioksit temelli azaltımları ve varsayımları açıkça listelemelidir. Ulusal Katkı Beyanı (NDC) ayrıca diğer ulusal, sektörel, bölgesel ve yerel kalkınma planlarıyla tutarlı olmalıdır.
Ulusal Katkı Beyanı (NDC) hedeflerinin, acil ve etkili uygulamayı sağlamak için hükümet politikalarıyla desteklenmesi gerekir. Bu politikalar, Yerli Halkları, yerel toplulukları, kadınları ve gençleri içeren kapsayıcı ve katılımcı süreçler aracılığıyla geliştirilmelidir. Güçlü politika gündemleri, iklim geçişinde ilerleme için kesinlik yaratacak ve yatırımları teşvik edecektir.
Düşük gelirli ülkelerde adil bir geçişi desteklemek için iklim finansmanını önemli ölçüde artırmadan 1,5°C'lik bir dünya elde edilemez. Daha zengin ülkeler, COP29'da (Yeni Kolektif Nicel Hedef) iddialı yeni bir iklim finansmanı hedefi aracılığıyla uygun fiyatlı, erişilebilir ihtiyaç ve hibe bazlı finansmanı önemli ölçüde artırmalı ve 2025'e kadar 100 milyar ABD doları iklim finansmanının devam eden taahhüdünü yerine getirmelidir.
Hedefler, ormansızlaşmayı 2030'a kadar durdurma ve tersine çevirme ve Kunming-Montreal Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesi'nin hedefleriyle uyum sağlama dahil olmak üzere, tüm ekosistem türlerini—ormanlar, mangrovlar, çayırlar, dağlar ve suyla ilgili habitatlar—ele almalıdır. Ekosistem temelli yaklaşımlar ve doğa temelli çözümler, azaltım ve uyum stratejilerine entegre edilmelidir.
Eylemler, gıda kaybını azaltmalı, zararlı teşvikleri yeniden yönlendirmeli, sürdürülebilir tarımı teşvik etmeli ve sürdürülebilir arazi ve su yönetimi yoluyla çiftçilere uyum desteği sağlamalıdır. En büyük tarımsal emisyon kaynakları, metan ve azot oksit emisyonlarında kesintiler yapmalıdır. Ekosistem temelli yaklaşımlar ve doğa temelli çözümler, gıda güvenliğini artırmalı ve küçük ölçekli ve aile çiftçileri de dahil olmak üzere yerel topluluklara fayda sağlamalıdır.
Her ülke, belirleyici olacak üçüncü Ulusal Katkı Beyanı (NDC) turunda mümkün olan en yüksek iddiayı ortaya koymalıdır. Zengin, fosil yakıt üreten ülkeler öncülük edip gelişmekte olan ülkelere desteği önemli ölçüde artırmadıkça, Paris Anlaşması'nın 1,5°C sıcaklık hedefini karşılamak mümkün olmayacaktır. Her ülke, kendi iç önceliklerini ilerletirken iklim eylemlerinde küresel liderliği gösterme fırsatına sahiptir. Genel olarak kapsamlı, şeffaf ve adil bir Ulusal Katkı Beyanı (NDC) seti, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini sınırlayabilir ve bizi 1,5°C hedefine ve Paris Anlaşması'nın vaadine yakın tutabilir.