Zet mijn naam erbij!

Stop met het financieren van klimaatcriminelen!

We roepen de Europese Centrale Bank en president Christine Lagarde op om geen miljarden euro's meer in vieze fossiele bedrijven te pompen. Stop met het financieren van de klimaatcrisis!

De leiding van de Bank moet ervoor zorgen dat niet vervuilers, maar mensen en planeet centraal staan bij een rechtvaardig herstel van Europa en de rest van de wereld.

In samenwerking met:

 

Teken nu en roep de Europese Centrale Bank op om niet langer de fossiele industrie te financieren 👇


Onlangs brachten onze vrienden van Reclaim Finance een belangrijk rapport uit waaruit blijkt dat de Europese Centrale Bank (ECB) financiële middelen verstrekt aan een paar van de grootste fossiele bedrijven in de wereld. [1] Dit betekent dat gemeenschapsgeld - ons geld - wordt gebruikt om de klimaatcrisis te verergeren en levens te verwoesten.

Je leest het goed: klimaatcriminelen als Shell en Total krijgen geld van het Covid-19 noodfonds van de Europese Centrale Bank. Dat geld was bedoeld om Europese economieën en Europeanen te helpen herstellen van de pandemie, om te investeren in groene, duurzame en fatsoenlijke banen en in openbare diensten. In plaats daarvan voedt de ECB de klimaatcrisis, door miljoenen euro's in de grootste CO2 uitstoters te steken. [2]

In tijden van een economische crisis, zoals nu, speelt de Europese Centrale Bank een belangrijke rol. De bank was tot nu toe in crisismodus. Het is nu tijd om de leiders van de bank te laten weten dat ze niet de ene crisis kunnen verhelpen door een andere aan te wakkeren.

De eerste prioriteit van de ECB moet zijn om ervoor te zorgen dat de maatregelen die worden genomen om de economische crisis te bestrijden niet per ongeluk het klimaatprobleem verergeren. Dit betekent ervoor zorgen dat er geen geld gaat naar de fossiele industrie, of naar andere sterk vervuilende sectoren, of naar banken die klimaatverwoestende bedrijven financieren.

Ten tweede moet de Europese Centrale Bank het voortouw nemen en Europese landen steunen bij het opbouwen van een betere samenleving, door de middelen te verschaffen die nodig zijn voor een echte Green New Deal - door fatsoenlijke banen te creëren, te investeren in belangrijke openbare diensten, en te zorgen voor een snelle overgang naar groene, betaalbare en duurzame energie voor iedereen. [3]

[1] Reclaim Finance
[2] The Guardian
[3] People not Polluters campaign

Teken nu en roep de Europese Centrale Bank op om niet langer de fossiele industrie te financieren 👇

Hoi !

We hebben je contactgegevens uit de vorige sessie bewaard. Klik op de button om door te gaan.

Niet ? Uitloggen

Sluit je aan bij de strijd tegen het financieren van de fossiele industrie en de macht van kolen-, olie en gasbedrijven. We sturen je alleen meer actienieuws als je akkoord gaat met het ontvangen van e-mails van 350.

Door hier te klikken ga je akkoord met met onze algemene- en privacyvoorwaarden. Je kan je op elk moment afmelden.